door site-mNEnAg
•
04 jun., 2021
We love it! En jullie ook steeds meer. Maar wat maakt jerk, nou echt jerk?! Even een korte geschiedenis les Toen de Spanjaarden in 1655 Jamaica aandeden omschreven ze de gewoonte van de indianen om vlees te drogen als Charqui. In het oud-Engels betekent dit `Jirk´. Het vermoeden is dat deze conserveringsmethode afkomstig is van de Quechua-indianen uit Peru die met de Arawakken een verwante stam, naar Jamaica vertrokken. Jirk is door de jaren heen veranderd, zowel culinair als in grammaticaal opzicht. Het huidige woord “Jerk” verwijst nu naar een speciale manier om vlees, vis en groenten te kruiden en te koken. The basic is pasta (wet rub) en pepers (Spaanse pepers, Scotch bonnet, Adjoema etc. etc.). In de Jamaicaanse wijk ‘Me-No-Sen-You-No-Come’ (als niemand om je vraagt, hoef je niet te komen) werd, volgens vele inwoners van het eiland, de beste Jerk bereidt. Tot de jaren 50 werd Jerk in het geheim bereidt. Vanwege de stijgende populariteit is men het in het openbaar gaan verkopen. Tegenwoordig heeft elke dorp, haven en stad in Jamaica zijn Eigen Jerk recept. Iedereen beweert zijn eigen geheime en beste kruidenmengsel te hebben. Wat maakt `Jerk´, nou echt jerk?! Voor dé echte Jerk smaak is sowieso altijd hout nodig, een barbecue (of iets wat er op lijkt) en een pittige marinade. Voor de beste resultaat is het van belang dat het vlees eerst ingewreven wordt met een dry rub (droge mengsel van kruiden zoals chilli, piment en zout), dat zorgt voor de intense smaak sensatie van de jerk. Daarna de pasta (mengsel van bosui, pepers, ui, olie etc. etc.). Als je dit mengsel een paar uurtjes laat intrekken is het prima, maar voor een top resultaat minimaal 24 uur. Ik maak mijn eigen dry rub en eigen pasta geïnspireerd door heel veel te lezen en te experimenteren met mijn Jamaicaanse collega´s en vrienden. De kip hoort een beetje zwart te zijn Soms hoor je mensen roepen dat het vlees er verbrandt uitziet, maar men vergeet dat BBQ open vuur is, waarbij het vlees gelijk contact heeft met de hitte het geen het vlees nodig heeft om gaar te worden. Meestal word de vel van de kip wat aangebrand maar dat is juist de flavour die de kip de rokerige smaak geeft. Natuurlijk niet as zwart want dan smaakt hij bitter. Mijn ideale kleur is diep bruin met wat zwarte tonen. Check de verdere ingrediënten of bestel Jerk in de webshop Tip: Drink er een lekkere Red Strip of Parbo bier bij voor die ultieme Caribische beleving.