Chef Brian laat zich inspireren door de Argentijnse en Braziliaanse BBQ stijl.

Zoals beloofd hebben wij een ge-wel-dig Argentijns pakket samengesteld voor de echte vleesliefhebbers te vinden in onze webshop.
Argentijns barbecueën. Is vrij simpel en kan bijna niet misgaan. Het belangrijkste ingrediënt is een goed stuk kwaliteitsvlees. Een Argentijns entrecote of rib-eye gemarineerd in een simpele marinade van peper en zout en afgemaakt met een chimichurri. Top!
Wat heb je nodig: een parilla (barbecue) en vuur. Na het roosteren/grillen is het vlees super mals en boterzacht.
Een klein stukje geschiedenis….
Tot ongeveer het midden van de 18e eeuw trokken enorme kuddes wilde runderen rond in de pampa-regio van Argentinië. De pampa’s zijn de gebieden van vruchtbare bodem (ook bekend van de wijnen), waaronder Buenos Aires.
Gauchos ontwikkelden een ware liefde en passie voor rundvlees (asado). Gauchos zijn reizende en kleurrijke ruiters die leefden op de pampa’s van het midden van de 18e tot de 19e eeuw en die je eigenlijk kunt vergelijken met de cowboys in Noord-Amerika. De gauchos en tevens de eerste asadors, roosterden het vlees heel dichtbij een langzaam brandend vuur op een metalen spies. De gaucho’s gebruikten ook hout van de quebracho om het vlees te grillen. Het hout produceerde niet veel rook en gaf het vlees een authentieke smaak.
Om je te kunnen verdiepen in de Argentijnse el asado heb je wat Argentijnse vocabulaire nodig: parilla betekent “barbecue” (het kooktoestel). Asado betekent zowel “barbecue” (het sociale evenement) als een stuk rundsvlees. Asador en parillero verwijst naar de “grillmeester” en al asador of asador criollo is een stijl van verticaal barbecueën op een ijzeren kruis boven een open vlam.
Een Argentijnse barbecue vindt plaats in zijn puurste vorm: alleen een parilla, vuur en vlees. Het hoeft allemaal niet te fancy of hightech, een simpel geïmproviseerde grill is goed genoeg voor een typische el asado met heerlijke Argentijnse barbecue gerechten. Sommige Argentijnen bereiden Argentijnse barbecue gerechten in Gaucho-stijl (boven een open vuurkuil) en anderen in open haarden, olievaten, winkelwagentjes, metalen staven of zelfs op een eenvoudig grillrooster bovenop vier stenen zoals wij zouden zeggen “ghetto style”.
Wil je zelf een asado organiseren, gebruik dan hardhout voor het vuur en grill het vlees niet rechtstreeks boven het vuur, maar gooi kleine stukjes verbrand hout onder de grill. Barbecuesaus is niet nodig. Het vlees wordt gekruid met zout, peper en olijfolie maar een lekkere Chimichurri marinade maakt het wel af.
Chicken & Gambas heeft er 2 voor jou gemaakt: de chimichurri red spicy en de chimichurri green.
Vul het vlees aan met gegrilde aardappelen of frieten en salade:
- Gemende sla: sla, tomaat en ui (met geraspte wortel, een hardgekookt ei of wat rucola of Parmezaanse kaas)
- Surinaamse salade: Aardappelsalade met mayonaise, rode bieten of doperwten, hardgekookte eieren, zilveruitjes en augurkjes.
- Gemarineerde Cajun aardappel partjes of cassave wedges.


